Mikrodenetleyicileri ve mantık çiplerinin büyük çoğunluğu, 5 V ile çalışmaktadır. Bu nedenle, daha yüksek DC voltajları 5 V’a çeviren bir regülatörümüzün olması, oldukça işimize yarayacaktır. Böylece, 9 V veya 12 V gibi daha yüksek voltaj üreten kaynaklarla da (akü, pil vs.) devremizi çalıştırabiliriz. Bu projede, çok kullanılan ve ucuz bir entegre olan LM7805 ile, 1 Amper kapasitesinde 5 V’luk bir voltaj regülatörü yapıyoruz.
LM7805 | 1 Adet 0.33 μF Kapasitör | 1 Adet 0.1 μF Kapasitör | 2 Adet 0 Numara Klemens | 1.5 cm × 5 cm Bakır Plaka |
---|---|---|---|---|
Not: Bakır plakalar 5 cm × 5 cm, 5 cm × 10 cm gibi sabit boyutlarda satılmaktadır. Bize gerekli olan 1.5 cm × 5 cm’lik bakır plakayı, bunlardan birinden kesmemiz gerekecek.
Kullanılan kapasitörlerin voltaj kapasitelerine de dikkat etmeliyiz. Girişte kullanacağımız 0.33 μF kapasitörün 35 V'tan, çıkış için kullanacağımız 0.33 μF kapasitörün ise 6 V'tan yüksek kapasiteye sahip olması gerekiyor.
Yukarıdaki parçalara ek olarak, eğer regülatörün daha az ısınmasını istiyorsak, bir soğutucu kullanabiliriz.
Bu proje için yukarıda gösterilen basit devreyi kuruyoruz. Devremiz sadece 3 devre elemanından oluşuyor:
LM7805: Devremizin ana işlevi olan regülasyonu bu entegre sağlıyor.
Çıkış Kapasitörü (C2): Çıkışta daha az dalgalanma olmasını ve daha kararlı bir sinyal almamızı sağlıyor.
Giriş Kapasitörü (C1): Verisayfalarına göre, bu kapasitör kaynak filtresi ile regülatör arasında uzak bir mesafe olduğu zaman gerekmektedir.
Ayrıca, voltaj girişi ve çıkışındaki devreleri regülatöre kolay bağlayabilmemiz için, hem girişe hem de çıkışa birer klemens lehimliyoruz.
Aşağıdaki resmi tıklayarak, baskı devre yapımı için gerekli olan pcb şemasını indirebilirsiniz.
Elektronik devre elemanlarının yerleşimi (yukarıdan görünüm) ise aşağıdaki fotoğrafta verilmiştir.
İlkel yöntemler kullanarak, regülatörümüzün baskı devresini oluşturabiliriz. Önce, tonerin bakır plaket üzerine yapışmasını sağlamalıyız. Plaketin bakır kısmı baskı devre şemasından (fotoğraf veya elişi kağıdına) aldığımız çıktıya bakacak şekilde çıktıyı plaket üzerine sabitliyoruz. Ütüleme işleminden sonra plaketi soğutup, su kullanarak üzerinde hiç kağıt parçası kalmayacak şekilde plaketi soyuyoruz. Eğer toner geçmemiş su yolları varsa bunları bir asetatlı kalem ile tamamlayıp, bakır eritme işlemine başlıyoruz.
Bakır kısmını erittikten sonra, sıfır numara zımpara ile tonerleri kazıyoruz.
Baskı devre üzerindeki delikleri üzerine mandren takılmış bir DC motor yardımıyla deliyoruz.
Son olarak, devre elemanlarını lehimlediğimizde, 5 V regülatörümüzü kullanmaya başlayabiliriz. Eğer isterseniz, daha sonra karıştırmamak için klemenslerin üzerine hangi girişin/çıkışın ne olduğunu bir asetat kalemiyle yazabilirsiniz.