Direnç Değeri
Tolerans Aralığı
1. Basamak
2. Basamak
3. Basamak
Çarpan
Tolerans
Direnç Değeri
Tolerans Aralığı
1. Basamak
2. Basamak
3. Basamak
Çarpan
Tolerans
Sıcaklık Katsayısı
Direnç Değeri
Tolerans Aralığı
Sıcaklık Katsayısı
1°C'deki Direnç Değişimi
Direnç Hesaplama Aracı’nı kullanmak çok kolay. Sadece aşağıdaki iki adımı gerçekleştirmeniz hesaplama yapmanızı sağlayacaktır.
ADIM 1: Önce, hesaplamak istediğimiz direnç üzerinde kaç tane renkli şerit olduğunu sayıyoruz. Bu sayı bize direncin bant sayısını veriyor. Piyasada en fazla 4-bantlı dirençle karşılaştığımız için, Direnç Hesaplama Aracı’nda otomatik olarak 4-bantlı direnç hesaplama penceresi çıkıyor. Eğer direncimizin bant sayısı 5 veya 6 ise, direnç sembolünün hemen solundaki bant seçimi bölümünden bant sayısını değiştiriyoruz.
ADIM 2: Doğru bant sayısını seçtiğimiz zaman yapmamız gereken tek şey, direnç üzerinde gördüğümüz renkleri, doğru sırayla direnç sembolünün altındaki açılır menülerden seçmek.
Bu işlemleri yaptığımızda en altta hesaplanan direnç değerini görebiliriz. Ayrıca, direncin gerçek değerinin hangi aralıkta olduğunu da hemen sağda bulabiliriz.
Burada kısaca hesaplamanın nasıl yapıldığını öğreniyoruz. Örnekleri ve daha detaylı bilgiyi Direnç Renk Kodu bağlantısında bulabilirsiniz.
Bir direncin renk kodundan,
Bantlardan ilk üçü direncin değerini, geri kalan bir tanesi ise toleransını göstermektedir.
Direnç Değeriİlk iki bandın rakamlarını yanyana yazarak, 2 basamaklı bir sayı elde ediyoruz. Üçüncü banttaki renk ise bize direncin çarpanını vermektedir. Direncin değerini bulmak için, ilk iki banttan elde ettiğimiz 2 basamaklı sayı ile üçüncü banttan elde ettiğimiz çarpanı birbiriyle çarpmamız gerekiyor.
Direnç Değeri=(2 basamaklı sayı)×Çarpan
ToleransDördüncü bant gerçek değerin hesapladığımız değerden en fazla ne kadar sapabileceğini gösterir. Sapma miktarı yüzde olarak ifade edilir.
Bu dirençlerin renklerinden hesaplama yapmak, 4 bantlı olanlara çok benziyor.
4 bantlı dirençlerle tek farkı, ilk iki renkten iki basamaklı bir sayı elde etmek yerine, ilk üç renkgin rakamlarını yanyana yazarak üç basamaklı bir sayı elde etmemiz.
İlk üç banttan elde ettiğimiz sayı ile çarpan değerini çarptığımızda direncin değerini bulmuş oluyoruz.
Direnç Değeri=(3 basamaklı sayı)×Çarpan
ToleransSon bant, 4 bantlı dirençler ile aynı şekilde, tolerans değerini vermektedir.
6 bantlı dirençlerin tolerans ve direnç hesaplaması tamamen 5 bantlı dirençler ile aynıdır. 6 bantlı bir direnç için de ilk üç bandın rakamını yanyana yazarak üç basamaklı bir sayı elde edip, dördüncü bantın gösterdiği çarpan ile çarpıyoruz. Bu çarpım bize direnç değerini veriyor.
Direnç Değeri=(3 basamaklı sayı)×Çarpan
5. banttaki renk kodu ise toleransı bulmamızı sağlıyor.
Sıcaklığa olan Duyarlılık6 bantlı dirençlerde son bant, diğerlerinden farklı olarak direncin sıcaklığa duyarlılığını veriyor.
(ppm/C değeri)×(Direnç değeri)/1000000
formülü bize 1 derece sıcaklık değişiminde direncin kaç Ohm (Ω) değişeceğini gösterir.