ANAHTAR KULLANARAK LED YAKIP SÖNDÜRME

LED NASIL YAKILIR? ANAHTAR NASIL KULLANILIR?


Bu yazıda, LED yakma deneyini bir adım ileri taşıyoruz. Daha önce, aşağıdaki devreyi kullanarak LED’in yanmasını sağlamıştık.

LED-Anahtar ile LED-LED Yakma Devresi

Şimdi ise bir anahtar yardımıyla, LED’i yakıp söndüreceğiz.

LED-Anahtar ile LED-Anahtar Fotografi

Gerekli Malzemeler


LED’i anahtar ile yakıp söndürebilmek için,

Biz 6V’luk küçük bir akü kullanacağız. (Akü, pil veya adaptör de olabilir.)

LED-Anahtar ile LED-Aku
 

(kırmızı kullanacağız.)

LED-Anahtar ile LED-Kirmizi LED
 

(Renk kodu: Kırmızı-Kırmızı-Kahverengi)

LED-Anahtar ile LED-220 Ohm Direnc
 

(on-off switch)

LED-Anahtar ile LED-Ac kapa Anahtar
 
LED-Anahtar ile LED-Baglanti Kablolari
 
LED-Anahtar ile LED-Devre Tahtasi

kullanacağız. Bu deney için, devre tahtası kullanmadan da elemanları birbirine bağlayarak aynı sonucu elde edebilirsiniz.

Şu anda gerekli malzemeleriniz yoksa 123D Circuits kullanarak devreyi simüle edebilirsiniz.

Devre


LED-Anahtar ile LED-Devre Semasi

Bu deney için yukarıdaki devre şemasını kullanmaktayız. Bu devrede, güç kaynağı, anahtar, direnç ve LED birbirine seri olarak bağlanmıştır.

Çalışma Mantığı


LED’i yakma-söndürme işleminin temel mantığı devreden akım geçmesini sağlayıp-kesmemize dayanmaktadır. Bir devrede, kaynağın bir ucundan başlayıp, devre elemanları ve iletim kablolarını takip ederek kaynağın diğer ucuna ulaşamıyorsak, yani döngüyü tamamlayamıyorsak, akım geçmez.

Bir devredeki akımı kesmek için güç kaynağının her iki ucunu da devreden izole etmemiz gerekmez. Sadece bir ucu bağlı iken de akım akmayacağından, kaynaktan devre elemanlarına güç transferi olmaz. Bu nedenle, akımı kesmek için güç kaynağının bir ucunu devreden izole etmemiz veya bağlantısını kesmemiz yeterli olacaktır.

Bu bilgiler ışığında, devremize dönecek olursak, aç-kapa anahtarımızı kaynak ile direnç arasına bağlamalıyız. Eğer anahtarımız kapalı konumda ise, bir önceki devreyle aynı şey olacaktır, anahtar arada bir iletim kablosu gibi hareket edip akım akmasını ve böylece LED’in yanmasını sağlayacaktır.

Eğer anahtarı açık konuma getirirsek devredeki döngü kırılacak ve LED üzerinden akım geçmeyecek ve sönecektir.

Devrede kullanığımız anahtar, bir aç-kapa anahtardır. Altında iki adet bağlantı, üzerinde ise basarak değiştirebileceğimiz iki durumu bulunmaktadır: 0 ve 1

LED-Anahtar ile LED-Anahtar acik
LED-Anahtar ile LED-Anahtar Kapali

Anahtar 0 durumundayken, iki bağlantısı arasında herhangi bir elektriksel bağlantı yoktur, bu nedenle devremiz tamamlanmaz ve LED yanmaz. 1 durumundayken ise iki ucu birbirine bağlanır ve devreden akım akmaya başlar ve böylece LED yanar.

LED-Anahtar ile LED-Gercek Devre Anahtar Acik
LED-Anahtar ile LED-Gercek Devre Anahtar Kapali

Yukarıdaki resimlerde devrenin kurulmuş halini görmekteyiz.

Simülasyon


Şu anda 123D Circuits’da aç-kapa anahtar bulunmadığı için onun yerine kayar-anahtar (slide switch) kullanacağız. Kayar anahtarda üç adet bağlantı bulunmaktadır. Eğer bunlardan yalnızca soldaki ve ortadakini kullanırsak kayar anahtar da bir aç-kapa anahtar görevi görebilir. Siz de aşağıdaki devreyi kurup, simülasyonda anahtarı sağa-sola kaydırınca LED’in yanıp söndüğünü görebilirsiniz.

LED-Anahtar ile LED-123D Circuits Devre Tahtasi
LED-Anahtar ile LED-123D Circuits Devre Semasi

İlgili Bağlantılar


Aç-Kapa Anahtar

Led Yakma