Bu yazıda, elektronik devre kurarken ve prototipleme yaparken kullandığımız bağlantı kablolarına göz atıyoruz.
Bu tarz bağlantı kabloları, özellikle devre tahtası ile Arduino, EasyPIC gibi geliştirme kartlarının bir arada kullanıldığı devreler için oldukça uygundur. Uçlarında dişi ve erkek girişlerin olduğu üç çeşidi bulunmaktadır.
Bağlantı yapacağımız girişlere göre, bu çeşitlerden uygun olanları seçebiliriz. Ayrıca, farklı çeşitleri bir arada kullanmamız, bu kabloları birbirine bağlayarak, daha uzun iletim kabloları oluşturmamıza da olanak sağlar.
Devre tahtaları için hazırlanmış, içerisinde değişik boylarda tek damarlı kabloların olduğu olduğu kutulu jumperlar da bulunmaktadır.
Devre tahtasına tam oturduğu için, bu seçenek bir öncekine göre kurduğumuz devrenin daha düzenli görünmesine yol açar.
Eğer kutulu Jumper Kablolar pahalı geliyorsa, 100 m'li rulolar halinde satılan tek damarlı bakır kablolardan alıp, bir yankeski ile istediğimiz boylarda kesip, uçlarını açarak, kendi jumperlarımızı çok daha ucuza hazırlayabiliriz.
Bu tarz kabloları, delikli pertinaks ile çalışırken veya baskı devre oluştururken de kullanabiliriz.
Tek damarlı bakır kablo gibi, ucuza mal edilebilecek bir diğer alternatif ise, CAT-5, CAT-6 gibi internet kablolarını soyup, jumper haline getirmemizdir. Yalnız, kablonun AWG değerine dikkat etmemiz gerekir. 23-24 AWG gibi daha kalın türleri devre tahtası için daha uygun olacaktır. 26 AWG'nin fazla ince kaldığını hemen belirtelim.
Timsah ağzını devre tahtasına direk olarak bağlayamasak da, özellikle akü gibi bir kaynak kullanıyorsak, güç bağlantıları için yararlı olacaktır.