LED’in ışık vermesi için, diğer bir ışık kaynağı olan ampüllerden farklı olarak, doğru yönde takılması gerekmektedir.
LED, üzerinden akım geçtiği sürece ışık verir ve bir diyot çeşidi (Light Emitting Diode, yani Türkçesiyle Işık Yayan Diyot) olduğundan, yalnızca bir yöne doğru akım geçirir: Anottan katota doğru. Bu nedenle, eğer bir LED’i yakmak istiyorsak, ilk olarak, hangi bacağın anot ve hangi bacağın katot olduğunu anlamalıyız. Aşağıda, dört farklı yöntemle LED’in hangi bacağının ANOT hangisinin KATOT olduğunu bulacağız.
Birinci yöntemde, LED’in bacak uzunluklarına bakacağız.
LED’lerin bacaklarından biri diğerinden biraz daha uzundur. Uzun olan bacak her zaman anottur. Fotoğraftaki LED için sağ bacak daha uzun olduğundan, sağdaki anottur.
Bu noktada aklınıza şöyle bir soru gelebilir:
Eğer LED’e alttan bakacak olursak, plastik kaplamasının alt kısmının tam bir yuvarlak olmadığını görürüz. Bacaklardan biri tarafında düz bir kesit bulunur. Bu düz kesitin olduğu yöndeki bacak katot ucudur. Tabii ki diğer bacak da anottur.
Dijital bir multimetre kullanarak da, LED’in hangi bacağının anot hangisinin katot olduğunu öğrenebiliriz.
Bunun için öncelikle multimetreyi diyot seçeneğine getirmemiz gerekiyor. Daha sonra ise, her bir probu LED’in bir bacağına bağlıyoruz. Eğer LED hafifçe ışık veriyorsa ve multimetre ekranında 1 dışında bir sayı görebiliyorsak, bu hem LED’in bozuk olmadığını, hem de pozitif proba bağladığımız bacağın ANOT olduğunu anlarız. Eğer ekranda 1 sayısını görüyor ve LED yanmıyorsa, bacakların yerini değiştirip bir daha denemeliyiz. Her iki durumda da hafif de olsa ışık vermiyorsa, kullandığınız LED bozuk olabilir.
Örneğin, soldaki LED’te kısa plaka ANOT tarafında olduğu halde, sağdakinde KATOT tarafındadır. Bu nedenle içerideki plakalara bakmak yerine yukarıda anlatılan üç yöntemden birini kullanmak daha sağlıklı olacaktır.
Son olarak, LED'i devre üzerinde deneyip anot ve katot bacaklarını bulabilirsiniz. Sadece, bir doğru akım güç kaynağı ve uygun değerli bir direnç işimizi görecektir. LED yakma devresini bu amaçla kullanabilirsiniz. Eğer, LED'in anot bacağı kaynağın pozitif yönüne bağlanmışsa LED yanar. Diğer durumda ise LED sönecektir.
Özetle, LED’in bacaklarından hangisinin anot, hangisinin katot olduğunu anlamak için dört farklı yöntem kullandık.
YÖNTEM 1: Uzun bacak anot, kısa olan katottur.
YÖNTEM 2: Plastik kaplamadaki düz kesitin olduğu yön katot, diğeri anottor.
YÖNTEM 3: Multimetre diyot seçeneğindeyken, pozitif prob anota bağlanırsa, LED ışık verir.
YÖNTEM 4: Uygun bir direnç ve bir güç kaynağından oluşan küçük bir devrede deneme yanılma yöntemiyle anot ve katot bacaklarını bulabiliriz..