Bölüm 1 - Bölüm 2 - Bölüm 3 - Bölüm 4
İki veya daha fazla direnci birbirlerine çeşitli şekillerde bağlayabiliriz. Bu bağlantı çeşitlerinden ikisi, devre analizinde diğerlerine oranla daha fazla karşımıza çıkar: Seri bağlantı ve paralel bağlantı. Bu konuda seri bağlı dirençleri inceliyoruz.
İki direncin birbirine seri olması,
anlamına gelir.
Şimdi, aşağıdaki devre şemasını inceleyelim.
Seri bağlantı
Görüldüğü gibi, R1 direncinin sağ terminali ile R2 terminalinin sol terminali B noktasında birbirine bağlıdır. Ayrıca, bağlantı noktası olan B’ye başka bir devre elemanı bağlanmamıştır. Bu nedenle, R1 ve R2 birbirine seri bağlıdır.
Aşağıdaki bağlantıda ise, birbirine seri olan direnç bulunmamaktadır. Örneğin, R1 ve R2’nin birer bacakları birbirine bağlı olduğu halde aynı noktaya R3 direnci de bağlıdır. Bu nedenle, R1 ve R2 birbirine seri değildir. Benzer şekilde, R1 ile R3 ve R2 ile R3 de seri bağlı değillerdir.
Seri olmayan bağlantı
Üç veya daha fazla direncin seri bağlı olabilmesi için, tüm dirençlerin komşularına seri bağlı olması gerekir.
Örneğin, aşağıdaki devrede,
Bu devrede tüm dirençler komşuları ile seri bağlı olduğu için, R1, R2 ve R3’ün birbirlerine seri olduğunu söyleyebiliriz.
Seri bağlı üç direnç
Seri bağlantıda, eğer dirençler yan yanaysa, bir zincir gibi düz bir hat üzerinde bağlanmışlardır. Bağlantı yerleri aynı olacak şekilde, dirençlerin konumlarını değiştirmemiz, bu dirençlerin seri oldukları gerçeğini değiştirmez.
Örneğin, aşağıdaki bağlantıların tümünde, R1, R2 ve R3 dirençleri seri bağlıdır.
Seri bağlantı örnekleri
Bölüm 1 - Bölüm 2 - Bölüm 3 - Bölüm 4